Stim deja ca exista un potential al sanatatii mintale atunci cand vine vorba de utilizarea drogurilor psihedelice. Studiile realizate in trecut au demonstrat ca pacientii bolnavi mintal care au urmat un tratament cu LSD sau alte droguri psihedelice au dat dovada de o reducere a gandurilor de sinucidere si de suferinta psihologica. Un alt studiu publicat in anul 2013 a ajuns la concluzia ca drogurile psihedelice au beneficii pe termen lung fata de sanatatea mintala.
Dar, pentru ca astfel de terapii sa ajunga si mai departe, trebuie sa depasim stereotipul potrivit caruia drogurile halucinogene sunt utilizate numai de hippioti. In rezent, asemanator cercetarilor in ceea ce priveste marijuana, studiul asupra oricarui drog halucinogen este strict ilegal, iar acest lucru da nastere unor dificultati in procesul de avansarea a oamenilor de stiinta.
Dar, situatia de lucru ar putea sa se schimbe, si asta multumita opiniilor din randul psihiatrilor si pishologilor, astfel ca specialistii sustin ca halucinogenele ar trebui sa devina un tratament cheie din domeniul psihoterapiei.
Halucinogenele trateaza dependenta
Oamenii de stiinta au realizat o serie de studii si au observat ca unele celulele din ciupercile halucinogene au fost utilizate in tratarea eficienta dependentei de alcool. „Cercetarile si studiile din lumea drogurilor psihedelice ar putea oferi raspunsuri in tratarea bolilor mintale si a dependentelor pacientilor”- sustin autorii studiului. Chiar si Asociatia Psihologica Americana a observat beneficiile drogurilor halucinogene si a notat ca „beneficiile acestor droguri ar putea consta in imbunatatirea starii de spirit a celor depresivi, astfel ca ar avea efecte incredibile in randul celor cu boli terminale. De asemenea, halucinogenele pot fi potrivite in tratarea tulburarilor de stres post-traumatic.”
In cele din urma, oamenii de stiinta trebuie sa se lupte cu eliminarea stereotipului despre aceste droguri si sa incerce sa convinga autoritatile sa aprobe studiile lor experimentale. „Desi ne aflam in fata unor provocari politice si metodologice, studiile clinice realizate pana in prezent au demonstrat ca agentii halucinogeni sunt terapeutici si se conformeaza standardelor stiintifice, etice si a celor de siguranta, asa ca autoritatile nu ar avea niciun motiv ca sa ne interzica aprobarea de studii experimentale”.