Oamenii de stiinta explica furtunile de pe Saturn

In 2011, astronomii au observat o furtuna pe Saturn care inconjurase intreaga planeta. Furtunile, tornadele, tsunamiurile etc de pe Pamant pot sa fie evenimente devastatoare care pot dura zile intregi si sa distruga orase, dar palesc in comparatie cu furtunile lui Saturn. Furtuni masive, la care se adauga vanturi puternice si fulgere acopera o zona care e cam cat planeta noastra si poate dura luni de zile, navigand pe tot parcusul gigantului de gaz.

Acum, oamenii de stiinta cred ca au realizat de ce aceste super-furtuni apar. Intr-un studiu aparut in Nature Geosience, cercetatorii de la Institutul de Tehnologie California au aparut din cauza convectiei apei in atmosfera lui Saturn.

Convectia joaca un rol important si in rolul formarii furtunilor pe Pamant. O furtuna apare in momentul in care aerul cald, umed se ridica si se raceste in susul atmosferei, apa condensandu-se si picand sub forma de ploaie. Pe Pamant, aproximativ 16 milioane de furtuni au loc anual. Pe Saturn, nu au loc atat de des – doar sase au fost observate in ultimii 140 de ani, dar cand au loc, sunt spectaculoase.

Cercetatorii cred acum ca e din cauza compozitiei atmosferei lui Saturn (in mare, hidrogen si heliu) care fac ca furtunile sa fie atat de rare. Aerul cald, incarcat cu picaturi de apa, incearca sa se ridica, dar este oprit de faptul ca apa este mult mai grea decat alte elemente prezente in atmosfera lui Saturn, asa ca mixarea procesului cald-rece dureaza mai mult.

Natura rara a furtunilor este legata de marimea lor imensa. Pe Saturn, moleculele grele de apa sunt suspendate in atmosfera, incalzindu-se, dar nu destul incat sa se ridice deasupra moleculelor mai usoare. Este nevoie ca partea superioara a atmosferei sa se racoreasca destul pentru a cauza furtunile. Pentru ca o parte atat de mare din atmosfera se raceste si se coboara sub stratul apos cald, procesul duce la aparitia unei furtuni care dureaza luni de zile.
„Partea de sus a atmosferei este atat de rece si masiva incat e nevoie de 20 – 30 de ani ca racirea sa starneasca o alta furtuna”, a declarat autorul lucrarii, Andrew Ingersoll.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *