Masinile de surfilat – criterii de selectie pentru modelul dorit

Cei care fac parte din industria textilelor stiu deja ca masina de surfilat nu are nimic de a face cu clasica masina de cusut. Acest lucru tine doar de putinele cunostinte ale publicului larg, nespecializat. Ca definitie si mod de functionare, o masina de surfilat este cea care efectueaza operatiunea de intarire a margini unui material, de orice fel ar fi acesta. In asa fel, materialul nu se va destrama, iar calitatea si rezistenta produsului finit nu vor fi compromise.

Masina de surfilat poate fi una aparte numai pentru aceasta intrebuintare, insa exista si varianta acelor masini de cusut ce includ si functia de surfilat. Depinde de functiile detaliate si de ceea ce il intereseaza pe utilizator. Iata si cateva criterii de selectie:

Utilizarea

Frecventa cu care este efectuata surfilarea conteaza in alegerea tipului de masina de surfilat. Depinde si nivelul la care se lucreaza, pentru ca exista masini semi-profesionale, cele care includ surfilarea ca functie suplimentara, dar si masini industriale destinate exclusiv surfilarii. Desigur ca delimitarea se face de la sine, avand in vedere ca o masina industriala este menita a fi folosita de catre profesionisti. Pentru munca unei croitorese sau a unei amatoare, masinile de tip 2 in 1 sunt suficiente, cand surfilarea inseamna doar cusaturi simple pe margine.

Pentru categoria masinilor semi-profesionale si industriale functia de surfilat este una principala. Insa si functiile sunt mai diverse. Un astfel de tip de masina trebuie sa aiba printre altele si reglaj electronic de tensiune.

Timpul de lucru

Viteza la care se poate lucra un material la o masina de surfilat poate face diferenta in timpul de executie al unei comenzi, intre productivitate si lipsa acesteia. Ritmul de coasere accelerat este de dorit cand raportul se face la nivel industrial, acolo unde trebuie realizate surfilari multiple pentru o cantitate foarte mare de material, intr-un timp cat mai scurt.

Din acest punct de vedere, alegerea unei masini de surfilat tine de numarul de impunsaturi per minut. Un minim este de 800-900 impunsaturi, pentru cei la inceput de drum. Insa un model profi inseamna un regim profesional determinat de 1000 de impunsaturi per minut, ca minim necesar.

Si numarul de programe al masinii in cauza poate face diferenta. Cu cat este mai complexa, cu atat mai bine, intrucat indeplineste cerintele la nivel inalt. Cele profesionale pot include pana la 15 programe diferite.

Tipuri de cusaturi

Nu in cele din urma, tipul de cusatura in misiunea de surfilat este important cand trebuie sa se aleaga masina de surfilat. Acestea sunt de tip triplock-overlock, uberdeck si cusatura elastica. Primul tip de cusatura este universal valabila, o varianta clasica de altfel. De regula, se folosesc trei fire. A doua dintre variante este mai complexa si poate include folosirea a 4 fire de ata. Cusatura elastica foloseste un fir special pentru a evita incretirea materialului dupa realizarea surfilatului.

Alte cerinte cand vine vorba de selectia unei masini de surfilat semi-profesionale si profesionale, tine de:

  • Posibilitatea de a realiza cusaturi cu diverse tipuri de ace si ate;
  • Iluminare inclusa, pentru ca suprafata de lucru sa fie perfect vizibila;
  • Control al tensionarii firelor, indiferent daca este manual sau electronic;
  • Avertizare pentru cazurile de infilare gresita;
  • Viteza reglabila;
  • Panoul de control digital, de preferat.

Ca si branduri, exista o lunga lista de optiuni, care sa satisfaca nevoile celor in cauza. In cadrul site-ului www.goodstyle.ro veti gasi modele diverse, masini de surfilat de la Pegasus, Kingtex, Juki Mo si multe altele. Veti descoperi aici varietatea care sa corespunda cu posibilitatea de a selecta cu precizie fata de cerintele pe care le aveti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *