Lucruri surprinzatoare despre mintea umana

Creierul uman ascunde o multime de secrete, despre care nu stim foarte multe lucruri. Iata cateva lucruri surprinzatoare care vor face ca tu sa intelegi cum functioneaza mintea umana.

Curiozitati despre mintea umana

Ne putem aminti doar 3-4 lucruri simultan. Exista un concept in psihologie cunoscut sub numele „numarul magic sapte”, iar potrivit acestuia, un individ nu poate tine minte mai mult de 5-9 lucruri deodata. O cantitate mare de informatii stocata in memoria pe termen scurt va ramane acolo doar pentru 20-30 de secunde, dupa care dispare daca nu este citita din nou. Cu toate ca oamenii isi pot aminti, in medie, sapte lucruri in mod simultan, este extrem de dificil ca cineva sa tina minte 10 sau mai mult de 10 lucruri. Un exemplu bun in acest sens consta in cel in care incerci sa memorezi numarul de telefon al cuiva: sansele ca numarul sa fie impartit in grupe de cate alte trei numere sunt foarte mari.

Ne este greu sa percepem o combinatie intre culoarea rosie si albastra. Cu toate ca aceasta combintie de culori este folosita intr-un numar foarte mare pe steagurile nationale, oamenii intalnesc dificulati in vizualizarea acestor culori atunci cand sunt dispuse una langa cealalta. Aceste lucru se intampla din cauza efectului vizual cunoscut sub numele de chromostereopsis, care apare atunci cand una din culori iese in evidenta indiferent care este culoarea de fundal. Vizualizarea aceastei combinatii de culori poate irita si obosi ochii.

Ne putem concentra corespunzator pentru maxim 10 minute- Chiar daca esti la o intalnire sau la o prezentare si esti interesat de subiect, nu vei reusi sa te concentrezi asupra acestuia mai mult de 7-10 minute. Dupa acest timp, atentia ta incepe sa se intrebe astfel ca vei avea nevoie de o pauza pentru a intelege, pe deplin, subiectul prezentat.

Visam cum ochii deschisi cel putin 30% din timp- Potrivit psihologilor, cu totii iubim sa visam cu ochii deschisi, astfel ca ajungem sa facem acest lucru pentru cel putin 30% din timpul in care suntem treji. Nu e un lucru tocmai rau, iar oamenii de stiinta sugereaza ca cei care viseaza cu ochii deschisi sunt mai creativi si mai inventivi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *