LSD-ul, intre mit si adevar

Mitul:

Drogheaza-te cu LSD de mai mult de sapte ori si vei fi declarat nebun de legat.

Adevarul:

Prima problema este ca expresia „nebun de legat” nu este un termen legal. Dar, si mai important, nu exista nicio boala psihica acceptata de oamenii de stiinta care sa poata fi diagnostica doar pe baza consumului de droguri din trecut.

Problema adevarata a mitului sta in faptul ca LSD-ul, de fapt, nu te poate innebuni. Intr-un studiu din 1960, LSD-ul a fost testat de 2.000 de oameni, jumatate dintre care erau fie bolnavi mintal, fie erau predispusi bolilor mintale. Doar 0.13% din subiecti au prezentat orice forma de comportament psihotic, aproape toti dintre acest procent fiind deja in lista cu cei cam „sariti”. Oamenii de stiinta au teoretizat ca LSD-ul nu provoaca psihoze, ci le activeaza, ceea ce inseamna ca oamenii care prezentau comportament psihotic deja aveau probleme mintale. Chiar si asa, multe dintre povestile horror pe care le-ati auzit despre oameni care au sarit in gol dupa ce au consumat LSD sunt complet inventate.

LSD-ul poate avea rolul unui ceas desteptator in cazul in care cienva are deja tendinte psihotice in forma hibernanta, insa cam atat. Insa, chiar si psihozele aparute in urma consumului de droguri nu e chiar „nebunie”, dupa cum este definita ea, in general. In primul rand, este temporara, aparand doar in timpul consumului si a sevrajului. Simptomele unor astfel de psihoze sunt iluziile si halucinatiile – si stiti care drog legal poate provoca exact aceleasi simptome? Bat pariu ca nu puteti ghici.

Alcool provoaca comportament psihotic mult mai des decat LSD-ul. Un studiu a demonstrat in 2007 ca peste 160.000 de oameni aveau psihoze din cauza alcoolului, mai multi decat aveau probleme cu ciroza, boala cauzata de consumul de alcool. De fapt, stiati asta de cand erati copii: tineti minte scena din „Dumbo” in care personajul principal bea prea multa sampanie, incepand numarul muzical cu elefanti roz intr-o parada, din capul lui? Mda, pai, acela este un eufemism pentru psihoza aparuta in urma consumului de droguri.

Bineinteles, asta nu inseamna ca trebuie sa dati iama in LSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *