Diversificarea in perioada sarbatorilor

Cum sarbatorile bat la usa si toata lumea se pregateste de acest sezon, intervin tot felul de griji. Pentru cei care au copii mici in prag de diversificare desigur ca se suprapun grijile: cum sa se realizeze diversificarea, pe fondul alimentatiei traditionale de sezon.

In randurile ce urmeaza dezbatem despre cum trebuie sa se desfasoare aceasta perioada sau ce influenta ar putea sa aiba asupra planului de nutritie a copilului. Ca o masura de precautie, un cabinet de pediatrie Targu-Mures sau din orice oras poate fi consultat. Nu este exclus ca parintii sa se simta nesiguri si sa ceara parerea unui medic pediatru despre  perioada ce urmeaza pentru copil si pentru ei, implicit.

Diversificarea cand copilul este pregatit

Pana a incepe diversificarea, aparte de varsta de 6 luni implinite sau chiar si 7 in cazul copiilor nascuti prematur, se tine cont si de o serie de factori. Cum fiecare copil se dezvolta diferit, este important a se depista timpul potrivit pentru a incepe alimentatia cu mancaruri solide.

Copilul trebuie sa aiba capacitatea de a sta in sezut fara sa fie ajutat, tinut in mod chinuit intr-o astfel de pozitie. De asemenea, trebuie sa aiba stabilitate in a-si sustine capul. Specialistii cred ca si pana la partea concreta de a-l servi cu mancare cel mic ar trebui sa insoteasca familia in ritualul de hranire, pentru a deprinde abilitatea de a deschide gura cand i se intinde lingura, de a inghiti, pentru a se starni interesul pentru aceasta activitate.

Diversificarea clasica sau precauta

Un parinte trebuie sa decida daca va oferi alimentele dupa o anumita schema sau va fi mai relaxat in aceasta privinta. Sunt copii care raspund mai bine la ideea de a li se oferi optiuni de alimente si de a-si alege singuri ce doresc sa incerce.

In varianta clasica se incepe cu piure de legume, in special radacinoase si apoi fructe; in varianta de autodiversificare se incepe cu legume insa nu unele anume. O asemenare insa se refera la alimentele cu potential alergenic. Asta inseamna ca in orice tip de varianta de diversificare se evita produse ce pot cauza alergii, de la nuci la seminte.

Diversificarea si sarbatorile

Cu responsabilitate pe care orice parinte trebuie sa o aiba, este de mentionat ca mancarea adultilor, de sarbatori, nu este un meniu potrivit pentru bebelusi. Indiferent daca se merge pe ideea de autodiversificare sau nu, este de evitat a se considera ca meniul este la comun. Asta daca nu decideti sa faceti un meniu din fructe si legume, simple si servite ca atare sau fierte.

Copilul nu are nevoie sa guste, asa cum multi cred; nu are nevoie de mancare grasa, mezeluri, nici macar cate putin. Trebuie sa se pastreze grija pentru posibile reactii, de aceea specialistii recomanda introducerea alimentelor pe rand. Un test relativ simplu, desi nu 100% sigur, spune ca ar trebui testat pe piele si in jurul guritei celui mic pentru a se observa posibile reactii pe piele la un anume aliment dorit a fi oferit.

Concluzia? Daca perioada de sarbatori pune o mare presiune pe parinti, daca se considera ca agitatia in sine a acestor evenimente poate influenta abordarea fata de diversificare se poate chiar amana. Nu este o problema daca se amana pret de o saptamana sau doua. Pana la urma, si parintii trebuie sa fie pregatiti pentru marea trecere de la lapte la alimentatie solida.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *