Dislexia face ca invatarea de sunete noi sa fie un proces dificil?

Modalitatea prin care dobandim noi competente, cum ar fi mersul pe bicicleta, poarta numele de invatare procedurala iar oamenii de stiinta sunt de parere ca ar putea afecta modul in care oamenii care sufera de dislexie invata categoriile de sunt. Daca acest lucru se dovedeste a fi adevarat, dificultatea de vorbire ar putea fi un efect al dislexiei, nu o cauza a acesteia.

Dislexia reprezinta o tulburare de citit care se manifesta prin modificarea cuvintelor si pune probleme in recunoasterea si interpretarea unor texte scrise, boala putand fi diagnosticata inca de la varsta de 6-7 ani.

„Foarte multe cercetari si-au intreptat atentia catre deficientele neurologice ce apar in urma dislexiei, in procesarea de sunete care alcatuiesc cuvintele dar si cum indivizii care sufera de aceasta boala intalnesc dificultati in invatarea unei harti sau a unui text scris si care nu pot face legatura dintre sunete si citit. Cercetarea noastra arata ca invatarea procedurala este afectata de dislexie, deoarece leaga observatiile deficientelor de invatare cu dislaexia, care nu au un specific lingvistic, cu tulburari fonologice tipice pentru afectiune”- sustine Lori Holt, profesor de psihologie de la Carnegie Mellon University.

Sunete de jocuri video

Pentru a determina rolul invatarii procedurale in procesarea de sunete, adultii cu dislexie si un grup de control au jucat un joc video. Holt a dezvoltat jocul si, anterior, l-a utilizat pentru a arata ca are legatura cu invatarea procedurala a vorbirii si a non-vorbiri in randul asculatatorilor care nu sufera de aceasta boala.

Pe masura ce participantii au inaintat in evolutia jocului, viteza de joc a inceput sa creasca din ce in ce mai mult si a incurajat jucatorii sa se bazeze pe sunetele din joc pentru a-si ghida punctele de navigare. Experimentul cu jocul a demonstrat ca participantii care sufereau de dislexie au dat dovada de rezultate semnificativ mai sarace decat grupul de control la invatarea de categorii de sunete care corespund cu lucrurile intalnite in joc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *