Comportamentele omului se datoreaza unor conexiuni din creier

O relatie extrem de puternica dintre comportamentul pozitiv si creier a fost descoperita de o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Oxford. In timp ce unele creiere par a avea legatura cu un anumit stil de viata care include un nivel diferit de educatie si satisfactie, alte creiere par a avea o legatura mai mare cu furia, anxietatea sau cu consumul de substante nocive. Autorii studiul sustin ca exista o singura axa intre stilul de viata si conectivitatea creierului, axa care este descrisa de o linie pozitiva sau negativa.

Proiectul Human Connectome cauta sa creeze si sa urmareasca diagrame ale circuitelor creierului. Pentru a realiza acest lucru, oamenii de stiinta folosesc echipamente neuroimagistice neinvazive, iar imaginile rezultate descriu traiectoria fibrelor care traverseaza materia alba dar si conexiunile functionale dintre regiunile materiei cenusii.

Axa pozitiv- negativa

Pentru studiu, oamenii de stiinta de la Oxford au accesat imaginile creierelor a 461 participanti. Folosind aceste date, echipa a creat o imagine generala a legaturilor care se produc in anumite regiuni ale creierului. Apoi, oamenii de stiinta au privit cat de mult aceste regiuni interactioneaza unele cu celelalte, iar in cele din urma au reusit sa creeze o imagine asupra celor mai puternice legaturi din creierul unui om. In final, echipa de cercetatori a realizat o analiza matematica pentru a compara aceste imagini cu anumite trasaturi ale comportamentului uman.

Astfel, cei mai multi oameni se incadreaza in cele doua comportamente: negativ sau pozitiv. In acest sens, s-a putut descoperi ca oamenii stapanesc un anumit comportament din cauza legaturilor care au loc la nivel celebral, multe dintre acestea nefiind trasaturi mostenite de la familie. Axa pozitiv-negativ- asa cum o numesc oamenii de stiinta- arata diferenta dintre o viata fericita si una neimplinita. Cu ceva mai multe studii, oamenii de stiinta ar putea afla, intr-o zi, de ce cei mai multi dintre noi se incadreaza doar in unul din cele doua comportamente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *