In era in care suntem atat de obsedati de popularitate, in care numarul de prieteni virtuali de pe Facebook ne „descriu” pe noi ca oameni, nu e de mirare ca cineva incepe sa se intrebe cine sunt prietenii adevarati si de ce nu putem avea prea multi? Ei bine, prietenii pot fi numarati pe degete- fiind acele persoane care iti sunt alaturi la bine si la greu, in timp ce amici, cunostinte- poti avea o suta, acestia fiind oameni cu care poti iesi la baut si cam atat.
Cu toate acestea, foarte multi sunt familiarizati deja cu Numarul lui Dunbar, care sustine ca o persoana poate pastra 150 de relatii in minte la un moment dat in viata. Insa, oamenii de stiinta sustin ca ne-ar fi mai bine si am avea parte de timp mai bun din punct de vedere calitativ, daca l-am petrece cu oamenii care conteaza cu adevarat. Potrivit oamenilor de stiinta, adevaratele prietenii se formeaza la varsta de 20 de ani, aceasta fiind si o perioada critica pentru noi toti din acest punct de vedere.
Popularitate sau prietenii?
Astfel, la aceasta varsta, dispunem de doua atitudini predominante in ceea ce priveste prietenia: una in care popularitatea este principalul scop, si una in care afinitatea este cea preferata.
Asa cum era de asteptat, oamenii de stiinta au descoperit ca cei care si-au dorit sa fie populari au dat dovada de un nivel mai mic de fericire, sanatate, fiind mai depresivi si mai predispusi la consumul de droguri. Pe de alta parte, relatiile de prietenie adevarate au contribuit la cresterea nivelului de fericire si la eliminarea starilor de depresie. De fapt, Mayo Clinic sugereaza ca prietenii apropiati pot determina o crestere a starii de fericire, a stimei de sine, reducand, in acelasi timp stresul. De asemena, prietenii adevarati pot contribui la atenuarea socurilor in urma unei traume sau a unei boli: un studiu realizat in anul 2006 a descoperit ca femeile cu cancer de san care nu aveau prieteni adevarati au dat dovada de sanse mai mari de a murit din cauza cancerului.