Care este relatia dintre petrol si apa?

In cautarea pentru apa, Arabia Saudita a descoperit petrolul. Si asta e ironic, potrivit unui istoric- Michel Christopher Low- avand in vedere dependenta actuala a tarii fata de petrol, pentru a produce apa.

Low este profesor asistent la Universitatea de Stat din Iowa, si este specializat in istoria Orientului Mijlociu. Acesta sustine ca 15% din petrolul din Arabia Suadita este folosit in alimentarea instalatiilor de desalinizare a apei, care transforma apa sarata in apa potabila. „Fara desalinizare, acolo nu exista nicio posibilitate de alimentare cu apa a Arabiei Saudite si, astfel, aceasta tara nu ar mai exista. Ce s-ar intampla daca nu ar mai fi la fel de mult petrol in viitor? Sauditii sunt dependenti complet de petrol, pentru a-si produce necesarul de apa. In ce punct acestia nu vor mai fi capabili sa aloce resursa necesara de petrol pentru a avea suficienta apa, sa nu mai luam in considerare si consecintele asupra mediului inconjurator?”- sustine Low.

Lucrarea stiintifica realizata de catre Low subliniaza relatia precara dintre petrol si apa in Arabia Saudita- dar si in Statele Unite ale Americii. Nu exista raspunsuri simple la astfel de intrebari, care au implicatii globale. Low este de parere ca aceste probleme trebuie sa fie luate in considerare si de Statele Unite, care trebuie sa se gandeasca la alternative de exploatare care sa reduca dependenta de resurse de energie straine. Costul petrolului si extractia acestuia este definita de catre pretul gazelor, disponibilitate sau de impactul asupra economiei, fara prea multa considerare a impactului asupra mediului, sustine Low. „Pe masura ce ne gandim la rolul gazelor si a petrolului in vestul Statelor Unite, devine de datoria noastra sa tinem cont ca mediul este deja sarac in apa. Aceasta relatie deficitara dintre extractia de petrol, deficitul de apa si calitatea apei este o problema care ne bantuie”- adauga acesta.

Dublarea desalinizarii

In timp ce Arabia Saudita nu ar putea sa supravietuiasca fara procesul de desalinizare, istoria sa este o lectie pentru alte state din lume. O noua fabrica de desalinizare din Carlsbad, California, se asteapta sa inceapa producerea de apa, pana la sfarsitul anului 2015. Statele Unite beneficiaza de tehnologia necesara si disponibila din ultimii ani, insa Low sustine ca si aici exista motive de ingrijorare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *