Viata nu este tocmai un buchet de trandafiri, frumos mirositoare, gingasa si plina de emotii, ci mai are unii spini sau unele frunze uscate, lucru care nu inseamna ca acesta trebuie in totalitate aruncata. La fel ca si buchetul de flori este relatia unui cuplu, pe atat de puternica, pe atat de slaba, pe atat de frumoasa, pe atat de trista.
Cele mai multe beneficii ale terapiei de cuplu imbina perfect modalitatea utila de a identifica propriile emotii, propriile ganduri si teluri de viata. Terapia de cuplu este despre a invata ce inseamna o relatie de cuplu armonioasa, despre ce inseamna asumarea responsabilitatilor, despre intelegerea nevoilor personate, relationate cu punctul de vedere al partenerului.
Cel mai adesea terapia de cuplu inseamna sa inveti cum sa iti gestionezi propriul spatiu intim, cum sa comunici asertiv in relatia cu partenerul de viata, cum sa recastigi increderea partenerului de viata.
Pentru ca nimeni nu se naste perfect si pentru ca nu ducem o viata perfecta, avem tendinta sa credem ca o sedinta de terapie de cuplu nu este intotdeauna benefica pentru partenerii cuplului, dar cu toate acestea ea aduce modificria in ceea ce priveste evaluarea sentimentelor, analiza relatiei de cuplu, satisfacerea de sine, acceptarea, iertarea si iubirea de cuplu.
Se apeleaza la terapia de cuplu atunci cand ideile si sentimentele nu mai sunt de comun acord, atunci cand cele mai multe cupluri aleg sa joace roluri pe care nu sunt in stare sa le mai ascunda, sau atunci cand intreaga relatie a ajuns la un moment critic.
Cu toate ca partenerii isi doresc in continuare sa formeze un cuplu, pe anumite planuri acestia nu mai sunt de acord. Cele mai multe cauze care conduc la o terapie de cuplu sunt infidelitatea, violenta fizica si verbala, negarea relatiei, frica pentru casatorie, abandonul, schimbarea domiciliului, lipsa sentimentului de a fi iubit, precum si responsabilitatile prea multe ale partenerilor.